Женски хор „Христина Морфова“

Женски хор „Христина Морфова” при Народно читалище "Д-р Петър Берон" е създаден през 1936 година за увековечаване името на бележитата българска певица Христина Морфова - БЪЛГАРСКИЯТ СЛАВЕЙ. Диригент-основател е проф. Людмила Прокопова.

 


Хор „Христина Морфова” активно присъства в културния живот ня България, както и в представянето на художествените достижения на българското хорово изкуство зад граница. Той е първият български хор, донесъл на страната първа награда от международен хоров конкурс - 1965 г. - Ланголен (Великобритания). Хорът е носител на лауреатски звания и златни медали от национални фестивали и от международни хорови конкурси: Ланголен и Мидълсброу (Великобритания), Варна (България), Лайпциг (Германия), Гориция (Италия), Толоса (Испания), Анкара (Турция) и др.
Хор „Христина Морфова” е концертирал с успех в Чехия, Словакия, Унгария, Германия, Холандия, Италия, Гърция, Израел, Македония, Румъния, Белгия, Австрия и др.

 

Хорът има реализирани студийни и документални записи в радио София, радио Бремен, Холандското радио и има издадени грамофонни плочи, CD  и ТВ филми. Концертните програми на хор „Христина Морфова” включват призведения от различни музикални стилове и епохи, от предкласиката до наши дни, от хоровата миниатюра до разгърнатата кантатно-ораториална форма.

 

Дълги години главен художествен ръководител на женски хор „Христина Морфова” бе именитата българска диригентка проф. Лилия Гюлева (1933-2003). Под нейно ръководство хорът завоюва редица награди и златни медали от конкурси и фестивали, което го утвърди като един от най-добрите български хорове. Като професор по хорово дирижиране в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в София тя подготви много млади диригенти, които сега работят като отлични специалисти в България и в чужбина. Тя е автор на първия български учебник по хорознание и на “Методическо ръководство по хорово дирижиране” в съзвторство с проф. Емил Янев, както и на много други помагала и материали по темата. Била е член на международни журита в България, Португалия, Швейцария, Япония и Гърция, ръководител на майсторски класове по дирижиране в България, Португалия, Япония и Гърция и лектор на международни семинари в Австрия, Словения, Япония и Македония. Проф. Гюлева е била председател на Дружеството на хоровите диригенти в София към Сьюза на българските музикални и танцови дейци, основател на Балканския хоров форум и член на артистичната комисия на Международния олимпийски хоров комитет.

 

От септември 2003 г. главен художествен ръководител на женски хор „Христина Морфова” е известният български диригент, педагог и общественик академик Емил Янев. От 1996г. диригент на женски хор „Христина Морфова” е Таня Никлева. Тя завършва с отличие  Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в София със специалност хорово дирижиране в класа на проф. Лилия Гюлева (1996). От същата година е асистент по хорово дирижиране там. През 2001 г. Таня Никлева печели първа награда на първия Международен конкурс за млади хорови диригенти в Будапеща, Унгария, за което си постижение е номинирана за годишната музикална награда “Кристална лира”.

 

 

Вокален педагог на хор „Христина Морфова” е Георги Петков.

 Председател на хор „Христина Морфова” е Любов Карагитлиева-Бойчинова.

 

 


Репетиции: вторник от 18.00ч. и събота от 10.30ч. - Малък салон 

Хор "Христина Морфова" е носител на първа награда и специална награда за изпълнение на румънска фолклорна песен от третото издание на международен хоров фестивал и конкурс "Еманоил Попеску" - Питещ, Румъния '2019. Благодарим за признаниетоdiploma 1 diploma 2diploma 3

 


 

София (17 септември 2017) В Столична община се проведе тържествената сесия на СОС по повод на днешния Празник на София. С почетен знак на Столичната община бе удостоен хор "Христина Морфова".


Пресфото-БТА,  снимка: Цветомир Петров (ПК)

Източник: БТА

 

picture 


 

 

90 ГОДИНИ НЧ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН 1926 Г.“

„НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!“ - ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ

90 godini

 

 снимка

 

 

 

ПРОГРАМА НА ЮБИЛЕЙНИЯ КОНЦЕРТ

 


Награди от XIV-я хоров фестивал в Терми (Гърция), в залата на общинския театър - на 28 май и на II-я хоров фестивал „Термайкос“ - Перея, в залата на театър „КАППА 2000“, на 29 май 2016 година.


plaketa

 


gramota

 


 


"В НОЩТА НА КОЛЕДА" - 2014

 

Хр. Морфова

Хр. Морфова                                                                                          Хр. Морфова 

 

 

 

 

Хр. МорфоваХр. Морфова

Хр. Морфова и Руми Коцева


 

Фото албум - 75 години хор „Христина Морфова“


https://www.facebook.com/pages/Christina-Morphova-female-choir-Sofia-Bulgaria/121559481233349


 

 


В нощта на Коледа 2013 година     НДК     зала "Люмиер"Женски хор  Женски хор

 

 

 

 

 

 

 


Женски хор              Женски хор

Яну 2022
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

покажи всички...