Проф. Лилия Гюлева

Проф. Лилия Гюлева  е един от най-ярките представители на българската хорово-диригентска школа. Със своята активна и разностранна артистична, педагогическа и обществена дейност, тя утвърждава лидерската си позиция в изграждането на високия художествен авторитет на българското хорово изкуство и утвърждаването му в световен мащаб.

 

Родена е на 05.01.1933 г. в град Попово, Търговищко и от малка проявява музикалната си надареност. Под ръководството на учителя Владимир Стоянов, започва да свири на цигулка. Постепенно музиката става център на личностните й интереси и затова напълно естествено тя продължава професионалната си школовка в Държавната музикална академия в София. Под грижите на проф.Георги Димитров - създател на българската хорово-диригентска школа, тя развива своите диригентски заложби и още в студентските години се утвърждава като млад диригент с ясно изразена перспектива за голямо артистично развитие.Веднага след дипломирането си Лилия Гюлева оглавява известния вокален камерен състав “Момина песен” при Дирекцията за музикално творческо и изпълнителско изкуство. Под нейното ръководство, той значително повишава изпълнителското си майсторство и изкуството му получава широка обществена популярност.

 

През 1957 г. Лилия Гюлева получава с него първото си международно отличие - лауреат на Международния младежки фестивал в Москва.Постигнатият успех става причина същата година тя да бъде поканена за диригент на женския хор “ХРИСТИНА МОРФОВА”, който ръководи успешно без прекъсване  46 години и той стана нейна творческа съдба! Диригентът и хорът заедно извървяха общ път на ползотворно артистично развитие, който недвусмислено ги утвърди в челната редица на българските диригенти и хорове!Лилия Гюлева изгради и утвърди хор “ХРИСТИНА МОРФОВА” като първокласен певчески апарат, способен успешно да изпълнява произведения с различна музикална стилистика - от ХVІ век до съвременността. Особено внимание диригентката обръщаше на изпълнението на произведенията на съвременните композитори, които интерпретираше с разбиране на новите музикално-изразни средства.Център в репертоарните търсения на диригентката Лилия Гюлева бяха произведенията на българските композитори. С подчертано внимание и проникновение тя изпълняваше техните песни, създавайки интерпретационни еталони. Ето защо редица български и чуждестранни композитори посветиха на нея и хор “ХРИСТИНА МОРФОВА” свои произведения, на които осъществиха и техните артистични премиери.Върхови моменти в съвместната артистична дейност на диригента Лилия Гюлева с хор “ХРИСТИНА МОРФОВА” са концертите с изпълнение на “Стабат матер” от Перголези, баладата “Стълбата на свободата” и Симфония № 1 от Димитър Сагаев (съвместно със Софийската филхармония под диригентството на Добрин Петков), Симфония № 8 от Малер (съвместно с фестивален оркестър под диригентството на Константин Илиев) и много други композиции от български и чуждестранни автори.

 

Важен момент в българската музикална история представлява и спечелената от Лилия Гюлева и хор “ХРИСТИНА МОРФОВА”  през 1965 г. първа награда на авторитетния международен хоров конкурс в Ланголен - Великобритания  с  рекордния - и все още недостигнат - резултат от 298 (от  300 възможни) точки ! С нея се откри пътя към широкото международно признание на българското хорово изкуство, известно като неговия “златен период”! Този блестящ старт бе последван от още много  престижни награди, спечелени на фестивалите в Мидълсброу - Великобритания, Толоса - Испания, Лайпциг - Германия, Гориция - Италия и други, както и от редица запомнящи се концертни турнета, разнасящи славата на българското хорово изкуство и България  в Чехия, Словакия, Германия, Холандия,Италия, Унгария, Гърция, Израел и други държави.Паралелно с блестящото си артистично развитие, диригентката Лилия Гюлева осъществяваше от 1960 г. активна  научно-педагогическа дейност и постигна забележително утвърждаване в тази област.

 

Нейната работа със студентите в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” й позволи да обобщи натрупания си практически артистичен опит и да го изложи в систематизиран вид в редица учебни помагала и научни изследвания. Проф.Лилия Гюлева ( в съавторство с проф. Емил Янев ) създаде първия - и за сега единствен - български учебник “ Хорознание”, получил широко признание у нас и в чужбина и преиздаден в Холандия, Русия и САЩ! Проф.Лилия Гюлева е от малцината изявени български музиканти, които отделяха значително време и усилия за създаването на научно-педагогическа литература, така необходима за просперитета и утвърждаването на българската музикално-образователна система, с което допринесе още повече за развитието на българската духовност.Нейни възпитаници са известните вече диригенти доц. Люба Пешева, Юлий Дамянов, Йосиф Герджиков, Мицуйо Мочизуки - Япония, Христо Христов, Венеция Караманова, Анастасия Кумбаки и Димитра Зисека - Гърция, Илина Тодорова, Катя Вучкова, Валентина Георгиева, Таня Никлева и много други, които с успех осъществяват по света наученото от тяхната учителка, вдъхновено от нейната любов и всецяла отдаденост на хоровото изкуство.Това обуславя и нейния  артистичен и научен авторитет по цял свят, който беше причина проф.Гюлева често да бъде канена за ръководител на международни майсторски курсове по дирижиране, за участие в международни симпозиуми и конференции, за член на международни журита и пр.

 

Като изявен творец със силно развито гражданско съзнание, проф. Лилия Гюлева осъществяваше и активна обществена дейност. Особено внимание тя отделяше за развитието на българските читалища, с които непосредствено бе свързана още от детските си години. Тя беше неизменен участник както в крупни национални читалищни акции, така и в техни редови начинания, оказвайки компетентна методическа помощ на различни  читалищни музикални състави в страната.Като дългогодишен участник в различни структури на гражданското общество в сферата на културата, проф. Лилия Гюлева даде своя реален принос за развитието не само на столичния, а и на националния културен живот. Затова бе удостоена със званията “Почетен гражданин” на градовете София и Попово и село Царева поляна - Хасковско, с орден “Кирил и Методий” и с много други високи държавни и международни отличия.


Галерия със снимки на проф. Лилия Гюлева

Авг 2020
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

покажи всички...