Клас по пиано и солфеж на Евелина Костова

     Picture


     Евелина Костова е преподавател по пиано и солфеж в читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“ от 1986 година. Завършила е висше музикално педагогическо образование със специалност пиано и солфеж.

   Като преподавател по солфеж се старае да обучава учениците предимно в практическото овладяване на езика на нотите чрез разнообразни и интригуващи нотни примери от световната музикална съкровищница.

     Друг акцент в работата и и е учениците леко и приятно да боравят с музикалната ритмика чрез различни, предимно игрови и забавни занимания.

     Като преподавател по пиано Ев. Костова се съобразява с възраста на кандидата. Ако е по-малко дете, изучава внимателно неговите двигателни възможности, темперамент, интелектуално ниво и индивидуални интереси. Спрямо тях се насочва към подходящи пиеси. Старае се да научи детето да „запее“ позната песничка със своите пръстчета, а едва след това мимоходом, неусетно да я облече в нотички, леко и забавно да свикне с тях, заедно с клавишите.

     Още с първите уроци по пиано се стреми да не допусне усещане у кандидата за една скучна поредица от упражнения за пръстите и ръцете, а едно важно и значимо занимание с изкуство. С първите стъпни въвежда някой класически образец в по лесен вариант.

     В днешната епоха на многостранна информираност се налага и в обучението по пиано да подбира примери от различни жанрове и исторически епохи, включително примери от съвременната популярна музика.

     „ – В моята практика съм се убедила, че не винаги утъпканите пътища са най-предпочитаните. Всеки ученик е една нова Вселена и за всеки един пътят към него е нов и различен.“

     От 2002 г. Работи и като музикален педагог в детската езикова градина.

     На първо място са детските песнички с които се развива музикалния слух, музикалната памет и гласовите възможности у децата. Мнозина от тях продължават като певци в Детската музикална студия „Български славей“ към читалището.

  Освен с пеене на детски песенен материал в салона на читалището, под акомпанимента на пиано децата свикват с движения, съобразно  характера и темпото на музиката. Музикалната пластика развива както двигателно детето, така също и го подготвя за бъдещи занимания с балет и музикален инструмент.


   Друг елемент от заниманията е музикалната ритмика. Чрез детски инструменти: барабанче, маракаси и др. децата се учат да показват ритмиката на детски песни и пиеси за деца.

     Безспорно най-интересно за децата са актьорските им изяви в кратки фрагменти от любими приказки. Тези прояви са отново под акомпанимента на пианото, показвайки умения от музикалната пластика, музикалната ритмика и детска актьорска изява.

 


Славея Андонова


II награда в група 3


Девети международен конкурс за пианисти - непрофесионалисти


30 октомври - 1 ноември, 2020 г, София


picture


picture


picture

 


 

 

Яну 2022
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

покажи всички...