Клас по саксофон на Апостол Апостолов - Толи

 

picture

 

 

   Апостол Апостолов е магистър по саксофон и педагогика на Музикалната академия „Панчо Владигеров“ - София. Свири тенор, алт, баритон и сопран саксофон, както и флейта. Дългогодишен член на Биг Бенда на Българското национално радио, а преди това концертмайстор и аранжор на Естрадния оркестър на Ансамбъла на строителните войски. Специалист по компютърен нотопис. Преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.


   В класа по изучаване на саксофон учениците трябва да придобият основни инструментални и технически умения. Обучаващите се придобиват навици за солово, ансамблово и оркестрово свирене.               


Главните насоки на обучението са:

       - Изграждане на правилна постановка и овладяване на основните инструментално-технически похвати, както и усвояването на различни музикално-изразни средства;

       - Изучаване на произведения от различни музикални жанрове, запознаване с характерните особености на музикалните стилове;

       - Култивиране на умения за свирене от пръв поглед;

       - Придобиване на необходимата теоретическа и практическа подготовка за   самостоятелна работа.

   В началния етап на обучението подробно се обясняват изпълнителското дишане, правилната постановка, тоноизвличане и апликатура на инструмента. Запознаване с произхода, устройството и развитието на саксофона.


   Важен раздел е формирането на качества по отношение на тона, изравнената му звучност в различните регистри, вярна интонация, работа с въздушната струя, артикулация и пръстова техника. Важен момент е създаването на навици у учениците за самостоятелна работа в къщи. При подготовката се отделя достатъчно време за работа върху гамите, различните щрихи и динамични варианти. Техническите упражнения и етюдите играят голяма роля за усвояването на полезни изпълнителски навици. Към програмата на всеки отделен ученик, преподавателят може да обогати учебния репертоар и с нови пиеси, съобразени със степента на развитие на обучаващия се.


   За обучението се използват музикални мултимедийни програми. За начинаещи е желателно и необходимо да се провеждат и часове по теория, според нивота на обучаващия се. Часовете са индивидуални по 45 минути и могат да бъдат сляти, според заетостта на обучавания. Обучението се извършва в музикалния мултимедиен кабинет.


А.А.

 


 

ГОДИШЕН КОНЦЕРТ ЗА 2018 ГОДИНА


МАРИНА МИХАЙЛОВА - ТЕНОР САКСОФОН


НА РОЯЛА - НОРИС ГЕТОВ


picture

 


 Muz. komp. kabinet


Muz. komp. kabinet

Яну 2022
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

покажи всички...